Wat ik leerde van Duncan Wardle over innovatie en diversiteit

KayleeRosalina

In Inclusiviteit, Innovatie, Trends Posted

Leestijd: 2 minuten

Gisteren was ik bij een sessie over praktisch innoveren van Duncan Wardle; oud Head of Innovation and Creativity bij Disney. Een titel die hij later overigens losliet, want “nobody cares about titles”. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet altijd het beste publiek ben bij een hoop sessies en lezingen. In mijn opleiding ben ik getraind om vooral kritisch te luisteren. Maar als er een goede spreker staat die écht iets te vertellen heeft, betrap ik mezelf op kippenvel en ben ik geboeid tot begin van het eind. Dat gebeurde gisteren ook.

Om te innoveren heb je diversiteit nodig

Over innovatie wordt veel gesproken. Ondertussen wordt er maatschappij breed (lees: Westerse maatschappij breed) beseft dat bedrijven moeten innoveren om relevant te blijven. Toekomstbestendig zijn betekent innoveren in plaats van itereren. Duncan maakte ons als publiek bewust van een belangrijke voorwaarde voor innovatie, namelijk diversiteit. Diversiteit. Stop eventjes een minuutje met lezen en laat dat goed binnenkomen. Bedenk eens voor jezelf: wat is dat eigenlijk diversiteit? Sta er eens even echt bij stil.

Ik vroeg je dit te doen omdat we ongelooflijk makkelijk praten over diversiteit, maar zelden stilstaan bij wat het echt betekent. Diversiteit betekent verscheidenheid. Diversiteit betekent een verschil in culturele achtergrond, lichamelijke gesteldheid, etniciteit, seksuele voorkeur, leeftijd, gender, ervaringen, ideeën en overtuigingen, financiële situatie, status, noem maar op. Verscheidenheid in al die aspecten is dus belangrijk voor innovatie. En Duncan maakte het belang daarvan direct inzichtelijk met een praktische opdracht.

Teken een huis

We kregen zeven seconden om een huis te tekenen, die we vervolgens met onze buurman of -vrouw mochten delen. Op de tekening zie je links wat ongeveer de tekening van mijn buurvrouw was en rechts mijn eigen tekening. En ja, ze lijken best wel op elkaar.

De hele zaal had vergelijkbare huizen getekend. Waarom? Omdat we vergelijkbare ervaringen met, associaties over en beelden van huizen hebben. En hier zit de crux. Om innovatief te zijn en uit je gebruikelijke perspectief te stappen, heb je diversiteit nodig. Je hebt mensen nodig met andere huizen, die een nieuwe impuls kunnen geven aan je stroom van gedachten.

De overtreffende trap van diversiteit

Ik wil nog iets aanvullen op wat Duncan zei: ja, diversiteit is belangrijk EN inclusiviteit is onmisbaar. Voor innovatie is het van belang om verschillende perspectieven bij elkaar te brengen. Puur en alleen een groep mensen bij elkaar zetten met verschillende achtergronden en persoonskenmerken is nog niet voldoende. Mensen zijn namelijk geneigd om zichzelf te conformeren. Oftewel: wie het hardst roept, zet de toon. Wanneer jij afwijkt van de norm, is het ongelooflijk lastig om je dan nog uit te spreken. En aangezien we weten dat bepaalde kenmerken (etniciteit, gender, financiële situatie, etc.) er sowieso al voor zorgen dat je jezelf minder zult uitspreken (ik ben drastisch op zoek naar de term voor dit fenomeen), is het essentieel dat ervoor gezorgd wordt dat die stemmen gehoord worden.

Diversity is being invited to the party. Inclusion is being asked to dance.

Verna Myers

Dat deed Duncan tijdens zijn sessie heel mooi. Hij zorgde ervoor dat iedereen gehoord werd en dat in groepsopdrachten de mening van elk persoon werd meegenomen. Het was een mooi voorbeeld van hoe inclusiviteit zorgt voor ideeën die steeds verder groeien.

Een inspirerende sessie dus!

Check hier de andere dingen die me inspireren.Wil je ook de andere blogs in deze serie niet missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

[newsletter_form]0 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: