Goede leiders trekken goede volgers aan

KayleeRosalina

In De Dans van Leiderschap Posted

Leestijd: 3 minuten

Wekelijks kom ik in aanraking met tientallen leiders. Sommigen zijn beginners, anderen al (ver)gevorderden. Een deel daarvan mag ik helpen om betere leiders te worden. De rest mag ik volgen en dat doe ik allebei met plezier. Nee, ik ben niet één of andere leiderschapsguru. Tijdens mijn salsalessen leer ik de deelnemers leiderschapsskills die elke manager en leider wat mij betreft zou moeten beheersen. In deze blogreeks neem ik je mee in de leiderschapsinzichten die ik de laatste jaren op heb gedaan als salsa- en bachatadocent.

Voor de eerste keer naar een dans social gaan is best wel spannend. Ik weet nog de eerste keer dat ik alleen ging. Van tevoren had ik wat heen en weer geappt met mijn zus. “Zal ik het gewoon doen, zal ik gewoon gaan?”. “Ja, gewoon doen!”, was natuurlijk de reactie. Dus, ik op mijn fiets naar de salsakroeg om mijn eerste sociale danspassen te zetten op de dansvloer.

Een beetje zenuwachtig stond ik aan de kant; mijn moed te verzamelen om iemand ten dans te vragen. Na een tijdje durfde ik het aan om Jorge te vragen, beiden niet wetende dat we iets meer dan een jaar later zouden beginnen aan ons avontuur als danspartners en salsadocenten. Ik had Jorge nog nooit gesproken of zien dansen. Maar, sindsdien hebben we uiteraard nog veel dansjes gedaan. En dat brengt me bij het onderwerp van vandaag: goede leiders zorgen ervoor dat goede volgers terug blijven komen.

We willen allemaal shinen

Op de dansvloer zie je het regelmatig gebeuren: de goede leiders worden vaker ten dans gevraagd. Het nummer is dan nog maar net afgelopen en er staat alweer een nieuw iemand voor hun neus. Ik wil daarover een heel belangrijk inzicht met je delen: het betekent niet perse dat deze leiders ook de beste dansers zijn. Ookal zou je dat misschien wel verwachten.

Volgens mij is dit de kern van wat er gebeurt: deze leiders zorgen ervoor dat hun partners zich prettig voelen én trots op zichzelf kunnen zijn. Je danst natuurlijk voor je plezier. Het laatste wat je wilt is het gevoel krijgen dat je het niet goed (genoeg) doet. Een goede leider is zich bewust van wat jij nodig hebt in een lead. Door goed te leiden geef je een volger namelijk zelfvertrouwen. Op die manier zorg je ervoor dat de volger het beste uit zichzelf kan halen en dus echt kan shinen.

Op het werk is dit natuurlijk niet anders. Iedereen wil gewaardeerd worden en wil zijn of haar talenten in kunnen zetten. De beste leidinggevenden en managers zorgen ervoor dat hun teamleden kunnen shinen. Ze geven ruimte en vinden het niet erg om de spotlight te delen. Met spotlights en shinen bedoel ik in het werk overigens niet per se dat mensen behoefte hebben aan een soort ‘werknemer-van-de-maand-erkenning’. Zo in your face hoeft het namelijk helemaal niet te zijn. Ik doel op de behoefte om gezien te worden voor wie je bent. Ik doel ook op de behoefte om een echte bijdrage te kunnen leveren op basis van je talenten en kwaliteiten.

De ‘kijk-mij-leider’

Dat laatste is belangrijk: de spotlight delen. Wanneer ik dans, ontwijk ik de ‘kijk-mij-leider’. Dat zijn de dansers die voornamelijk bezig zijn met er zelf goed uitzien. Dat zorgt er meestal voor dat ze minder focussen op mij echt goed leiden. Ze geven bewegingen dan wel aan, maar vergeten ze daadwerkelijk te leiden omdat ze meer met zichzelf bezig zijn.

Herkenbaar? Deze leiders zijn namelijk niet alleen op de dansvloer te vinden. Je ziet ze zeker ook op de werkvloer. De managers die meer bezig zijn met hoe de rest van de organisatie naar ze kijkt of met de vraag of hun baas hun goede prestaties wel ziet. Ook zij vergeten te leiden. En ze vergeten nog iets belangrijks: mensen kijken.

Je wordt gezien

Goed leiderschap werkt als een sneeuwbal. In eerste instantie komen de mensen terug die prettig met je ‘gewerkt’ hebben. Maar het breid zich ook uit. Mensen kijken namelijk naar elkaar. We observeren elkaar. Dat gebeurt op de dansvloer en dat gebeurt op de werkvloer. Voordat ik Jorge ten dans vroeg, had ik al lang gezien dat hij plezier had in het dansen, dat hij leuke combinaties deed en het belangrijkste: dat zijn danspartners er relaxed en blij uitzagen. Dat maakte het voor mij een stuk makkelijker om hem te benaderen.

Op het werk gebeurt precies hetzelfde. Voor sommige leidinggevenden staan mensen in de rij en anderen worden het liefst gepasseerd.

Meer leren? Check hier mijn workshop.

De dans van leiderschap

Wil je ook de andere blogs in deze serie niet missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

[newsletter_form]

0 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: