Start before you’re ready, of toch niet?

KayleeRosalina

In Onderwijskundig Ondernemen Posted

Leestijd: 3 minuten

‘Start before you’re ready’, het is een uitspraak die ik regelmatig voorbij zie komen. Want als je start voordat je er klaar voor bent, dán ben je pas echt ondernemend. Dan ben je pas écht bereid om risico’s te nemen en in het diepe te springen. Pas als je dat doet kun je echt succesvol worden, dat is volgens mij vaak de onderliggende gedachte. Maar, is dat wel zo? Moet je een bedrijf starten voordat je er ‘klaar voor bent’?

Zeven jaar geleden startte ik voordat ik er klaar voor was (jeetje, zeven jaar alweer). En dan bedoel ik ver voordat ik er klaar voor was. Destijds zat ik in het tweede jaar van mijn bachelor opleiding Onderwijskunde. Ik had het met één van mijn docenten over mijn wens om ooit te gaan ondernemen. Hij vroeg me: “Waarom niet nu? Je hebt nu niets te verliezen.” Dat klopte. Dus deze vraag luidde het begin van mijn carrière als ondernemer in. Waarom niet nu?

Over onderwijskunde wist ik net de basis. Van ondernemen wist ik nog veel minder. Maar dat weerhield me er niet van om mijn afspraak bij de KvK te in te plannen en mijn eigen nummer op te gaan eisen. Ik zag geen redenen om het niet te doen. In plaats van beren op de weg zag ik ‘gewoon’ gezellige konijntjes die een stukje met me mee wandelden op mijn eigen bospad. Geen vuiltje aan de lucht.

Oncomfortabel inzicht: Klanten komen niet vanzelf

Als je denkt dat de klanten voor je in de rij staan vanaf het moment dat je dat kvk-nummer hebt, je website in de lucht hebt gegooid of je eerste LinkedIn post hebt geplaatst; dan heb je het mis. Heel erg mis. En dan kun je nog zo goed in je werk zijn, als je het niet kunt verkopen heb je geen bedrijf.

Ik was er nog niet echt klaar voor om te verkopen. Maar ik had een hele fijne troef in mijn achterzak: ik was nog student. Mijn studententitel gaf me net wat meer lef dan ik denk ik zou hebben gehad als pas-afgestudeerde. Ik besloot een aantal bedrijven te mailen met in de kern de volgende boodschap:

– Hoi, ik ben Kaylee

– Ik studeer onderwijskunde en dat houdt het volgende in …

– Ik ben gaan ondernemen, zodat ik meteen mijn kennis in de praktijk kan toepassen

– Ik weet van alles over leren en het maken van leermiddelen

– Kan ik jullie ergens mee helpen?

En één bedrijf reageerde positief. Ik was precies op het juiste moment met de juiste message bij hen terecht gekomen. Voila: mijn eerste opdracht was binnen. Op die opdracht kon ik vervolgens blijven verder bouwen. Mijn zelfvertrouwen groeide en mijn skills en kennis groeide met mijn zelfvertrouwen mee.

Inzicht in je eigen kwaliteiten

Gelukkig (thanks pap en mam), ben ik iemand met een gezonde dosis aan zelfvertrouwen. Hoewel ik van nature niet per se de beste verkoper ben (working on it, check mijn inspiratie als je zelf ook meer wil leren over verkopen), weet ik wel heel goed wat mijn kwaliteiten zijn en welke meerwaarde ik kan brengen. Doordat ik me daar bewust van was, durfde ik bedrijven te benaderen en daadwerkelijk geld te vragen voor mijn diensten.

Dat laatste is iets waar ik veel (onderwijskundig) ondernemers zie strugglen. We zijn gewend om ver onder onze waarde te factureren en zijn zo vaak een dief van onze eigen portemonnee. Dat is volgens mij uiteindelijk voor veel mensen de reden om de handdoek in de ring te gooien: je werkt hard, maar verdient weinig. Volgens mij is dit één van de redenen dat ik veel onderwijskundigen uiteindelijk terug zie gaan in loondienst, daar kun je namelijk een prima salaris verdienen zonder dat je al het extra acquisitiewerk hoeft te doen.

‘Gewoon doen’, mits je er klaar voor bent

Ik heb een klein beetje moeite met de uitspraak ‘start before you’re ready’. Ik denk namelijk dat het belangrijk is dat je op bepaalde vlakken er heel erg ready voor bent. Anders kun je jezelf doodongelukkig maken wanneer je start met ondernemen. Je moet weten dat verkopen onderdeel van je werk als ondernemer is, en je moet er goed mee om kunnen gaan als je op het begin niet de lovende reacties krijgt die je eigenlijk op basis van je expertise misschien wel zou verdienen.

Je hoeft niet alles te weten over onderwijskunde of ondernemen – sterker nog, dat kan niet eens. Het is echter wel super belangrijk dat je de goede mindset hebt. En met die mindset bedoel ik dat je er klaar voor moet zijn om te vallen, op te staan, om hulp te vragen, onzeker te worden, te twijfelen, te leren, te relativeren en er voor te gaan. Je moet er klaar voor zijn om te ploegen en nog niet direct de resultaten te zien; soms kun je die vruchten pas jaren later plukken. Als je dáár klaar voor bent dan denk ik: ‘ja, gewoon doen dat ondernemen!’

Bedrijf starten?

Denk je er over na om een bedrijf te starten? Check deze links:

Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

Ikgastarten.nl

Bekijk ook mijn aanraders bij Inspiratie onder het kopje Ondernemen

0 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: