Wat is een onderwijskundige?
Het vakgebied van de onderwijskundige wordt vanwege de veranderende arbeidsmarkt alsmaar relevanter. Een leven lang leren is ondertussen iets waar iedereen achter lijkt te staan. Extra belangrijk dus dat we dat leren goed inrichten. En daar komt de onderwijskunde om de hoek kijken.
Een onderwijskundige is iemand die van leren zijn werk heeft gemaakt.
Kaylee Rosalina
Een onderwijskundige is iemand die zich op professioneel vlak met leren bezighoudt; het is een specialist in het proces van leren. De naam is dan ook een beetje verwarrend. Leren doe je namelijk niet alleen op school of in het formele onderwijs. Je leert ook op je werkt, tijdens spelletjes, terwijl je op internet surft, tijdens events, etc.
Wanneer ben je een onderwijskundige?
En onderwijskundige ben je in principe wanneer je een opleiding Onderwijskunde of Onderwijswetenschappen hebt afgerond. Onderwijskundigen werken namelijk op basis van de wetenschappelijke kennis die we hebben over leerprocessen. Die kennis doe je opin deze studies. Onderwijskunde kun je op verschillende universiteiten studeren, en elke universiteit heeft een net andere focus. Ik heb bijvoorbeeld Onderwijskunde en Onderwijswetenschappen (de namen zijn ondertussen veranderd) in Utrecht gestudeerd. Overigens is ‘onderwijskundige’ geen beschermde titel, zoals advocaat dat bijvoorbeeld is. Dit betekent dat in principe iedereen zichzelf zo zou mogen noemen.
Niet per se een docent
In principe hoeft een onderwijskundige geen lesbevoegdheid te hebben. Hij of zij staat dus niet per se (sterker nog: vaak niet) voor de klas. Zelf lesgeven is namelijk echt iets anders dan leerervaringen ontwikkelen, ookal is het nauw aan elkaar verbonden. Als onderwijskundige leg je de brug tussen de wetenschap over leren en de praktijk. Als docent heb je een bepaald onderwerp waar je een ster in bent, dat je overbrengt aan anderen. Het onderwerp waar wij een ster in zijn, is het leren zelf.