De onderwijskundige kant van online danslessen

Leestijd: 3 minuten

Nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, moeten een hoop mensen opzoek naar alternatieve manieren om hun vak uit te kunnen blijven oefenen. Zo ook, ik. Mijn onderwijskundige taken blijven veelal hetzelfde, alleen voer ik ze nu voornamelijk digitaal uit. Maar in de avonduren gaf (verleden tijd, ik blijk al te wennen aan de nieuwe situatie) ik dansles. En danslessen zijn een stuk lastiger te vertalen naar een online variant. In deze blog neem ik je mee naar de onderwijskundige kant van het online dansles geven.

Het is ondertussen al bijna een cliché, maar het zijn vreemde tijden. Het gaat compleet tegen onze gewoontes in om zo min mogelijk naar buiten te gaan en hele weken thuis te zijn. Vooral het thuis moeten zijn. Misschien is het feit dat er beperkingen worden opgelegd opzich nog wel moeilijker voor ons dan de daadwerkelijke inhoud van de beperkingen.

Zelf merk ik in ieder geval dat ik het erg lastig vond dat mijn dagelijks leven in één klap veranderde. Dat ik niet meer een paar keer per week kan genieten van de salsa, bachata en kizomba muziek. En ik weet zeker: als ik daar last van heb, dan hebben meerdere mensen dat.

De behoeften van mij en van de deelnemers

Dus ik besloot te starten met online danslessen. Enerzijds zodat ik zelf weer een ritmem in mijn week zou krijgen, anderzijds om anderen daar bij te helpen. Met mijn online danslessen wil ik aan drie behoeften voldoen van de deelnemers:

1) de behoefte aan beweging

2) de behoefte aan sociaal contact

3) de behoefte aan ontspanning en plezier

De behoefte aan beweging

Te veel stil zitten is hartstikke ongezond. Ik merk zelf in ieder geval dat ik een stuk minder beweging krijg nu ik niet het gebouw door hoef te lopen om mijn collega’s te bezoeken en koffie te halen. Ik loop nu hooguit een paar keer per dag de trap op en af om koffie te halen. Een stuk minder beweging dus. Terwijl beweging zo belangrijk voor je is!

Daarom is het mijn doel om in mijn online solo salsa dans work-out de deelnemers lekker te laten bewegen.

De behoefte aan sociaal contact

In een situatie als deze hebben we ook een stuk minder sociaal contact dan gewend zijn. In die behoefte wil ik met mijn online danslessen dus ook voldoen. Ik wil ervoor zorgen dat mensen weer iets meer het gevoel hebben een sociale connectie met elkaar (en mij) aan te kunnen gaan. Want dat is juist één van de mooie dingen van dansen en in het bijzonder van salsadansen.

De behoefte aan ontspanning en plezier

Volgens mij kunnen we ook allemaal wel een beetje afleiding gebruiken. De Corona Crisis brengt een hoop stress met zich mee. Ik wil daarom dat mijn danslessen een fijn moment zijn om even tot rust te komen en te genieten. Dat is uiteraard ook waar dans uiteindelijk om draait: genieten, ontspannen en plezier hebben.

De ontwerpkeuzes die ik maakte voor de online danslessen

Zoals in elk onderwijskundig proces, was het belangrijk om een aantal ontwerpkeuzes te maken. Ik kan je eerlijk vertellen, dat het organiseren van online danslessen me best een aantal hersenkrakers heeft gegeven. In de video hieronder neem ik je mee door de onderwijskundige ontwerpkeuzes en de argumentatie daaronder, die volgde op basis van de bovenstaande behoeften.

Online dansles geven met Zoom bleek namelijk, technisch gezien (in verband met de audio), extra uitdagend.

Wil je ook meedoen met de online danslessen?

Uiteraard kun jij ook aansluiten bij de online danslessen. Graag zelfs! Ga naar danceclass.kayleerosalina.nl, snuffel even rond en schrijf je in. Ik zie je heel graag verschijnen tijdens de work-out!

Wil je advies voor je eigen online lessen?

Ik help je graag met het tackelen van je eigen uitdagingen van het digitaliseren van je diensten. Kijk naar de mogelijkheden en plan een sparsessie met me in.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: