Wat is een visie? En waarom heb je het nodig?

KayleeRosalina

In Beleid Posted

Leestijd: 4 minuten

De meeste organisaties hebben visies. In deze blog lees je wat een visie precies is en waarom ze helpend kunnen zijn. Je leest niet alleen wat de meerwaarde van een visie is voor organisaties, maar ook voor ZZP’ers.

Als beleidsadviseur is het onderdeel van mijn werk om visies te schrijven. Ofja, eigenlijk is het beter om te zeggen dat ik visies ontwikkel. Het opschrijven van een visie is namelijk echt pas één van de laatste stappen, waarin een hoop stappen aan vooraf gaan. Zo ontwikkelde ik als projectleider een visie op resultaatverantwoordelijk werken, werk(te) ik aan een visies op excellentie, ontwikkelingsgericht begeleiden & beoordelen en kwaliteitszorg. Je hoort al: organisaties hebben vaak meerdere visies, niet slechts één ‘hoofdvisie’. Maar, wat is dat nou eigenlijk, een visie? En waarom heb je er een nodig? We duiken er in.

Wat is een visie?

Wat is dat nou eigenlijk, een visie? We weten allemaal dat het heel erg belangrijk is, maar als je de vraag letterlijk aan iemand stelt krijg je zelden een concreet antwoord terug. In de kern is een visie een beschrijving van hetgene waar je in gelooft én dat waar je echt voor wilt gaan. Het is een statement over een bepaald onderwerp, waarin je aangeeft hoe je naar het onderwerp kijkt en welke overtuigingen je hebt.

Oké, nog steeds een beetje vaag. Dus laat ik het concreter maken met een voorbeeld. Ik ben een onderwijskundig ondernemer die online actief is. Dat betekent dat ik na moet denken over mijn online aanwezigheid.

Een voorbeeld

Hieronder lees je de uitgangspunten waar mijn visie op online aanwezigheid uit bestaat. Overigens heb ik niet voor elk onderwerp een visie op papier staan. Dit is mijn impliciete visie, die ik voor de blog even concreet heb gemaakt 😉 . Zoals je ziet heb ik 4 uitgangspunten die samen één visie vormen. Het vertelt je meer over hoe ik in mijn bedrijf om wil gaan (wil, want het is iets om naar te streven en perfectie bestaat niet) met mijn online aanwezigheid. Mijn visie op online aanwezigheid bestaat uit de volgende uitgangspunten:

Uitgangspunt

Toelichting

Kwaliteit gaat voor kwantiteit

Als ik niets goeds te delen hebben, deel ik liever niets. Kwaliteit gaat altijd voor kwantiteit.

Ik deel relevante en leerzame content

Tijd is kostbaar. Het is één van de meest kostbare dingen die we hebben. Het is best bijzonder dat mensen hun tijd gebruiken om mijn stukken te lezen, of mijn video’s te kijken. Daarom wil ik dat van alles wat ik deel iets geleerd kán worden. Kan, want uiteindelijk is het aan de persoon zelf om de leerkans te grijpen.

Ik deel mijn persoonlijke overtuigingen

De wereld heeft niets aan alleen maar (schijn)objectieve content. Als afgestudeerd onderwijswetenschapper is het mijn verantwoordelijkheid om deel te nemen in het publiek debat. Juist door overtuigingen te delen kan ik mensen aan het denken zetten. Dat creëert pas echt impact.

Ik sta als een huis achter wat ik schrijf

Hoewel mijn mening in de loop der tijd kan veranderen (we groeien allemaal en niemand is perfect), sta ik altijd achter de content die ik deel. Zo blijf ik integer en kunnen mensen goed inschatten wat ze aan me hebben.

Zoals je ziet vormen de uitgangspunten samen één geheel. Het is een beschrijving van waar ik in geloof. Daarin hoef ik helemaal niet hetzelfde te zijn als andere onderwijskundig ondernemers, want ik ben een ander persoon met mijn eigen overtuigingen.

Een visie is van jou

Een visie is (inhoudelijk) niet goed of fout. In een visie neem je namelijk jouw overtuigingen op, dat maakt het subjectief. Nou spreekt de ene visie je natuurlijk veel meer aan dan de andere visie. Je kunt het er zelfs vanuit je eigen overtuigingen totaal niet mee eens zijn. Een visie is dus een verwoording van jouw subjectieve overtuigingen.

De stip op de horizon

Een visie gaat eigenlijk nog een stapje verder dan dat het een verzameling is van je overtuigingen. Het is ook een stip op de horizon. Want eerlijk is eerlijk, we hebben vaak een ideaalbeeld maar dat wil niet zeggen dat we dat ideaalbeeld ook al meteen in de praktijk brengen. Een visie is daarom ook iets waar je naartoe werkt.

Waarom een visie?

In een visie omschrijf je dus dat waar je in gelooft en waar je voor wilt gaan. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Daar is één simpel antwoord op: het zorgt ervoor dat je jouw keuzes op elkaar kan afstemmen. Als de basis duidelijk is, goed is en matcht met je overtuigingen, kun je een organisatie bouwen die klopt.

Voor organisaties

Een organisatie is een verzameling van mensen met elk hun eigen overtuigingen, waarden, normen, gebruiken, etc. Dat is nogal een behoorlijke diversiteit. En toch wil je als een geheel samenwerken. Een visie helpt daarbij. Zoals ik eerder al schreef: het zorgt ervoor dat je een stip op de horizon hebt en dat de organisatie als geheel een duidelijk standpunt heeft met betrekking tot een onderwerp. Iedereen kan daardoor vanuit zijn eigen rol en positie in de organisatie keuzes maken die aansluiten bij de gemeenschappelijke visie. Als de visie duidelijk is, hoeft niet telkens iedereen daar bij betrokken te zijn. De fundering is namelijk hetzelfde. Je werkt vanuit een gedeelde basis. Volgens Simons Sinek is die ‘why’ essentieel om mensen in beweging te krijgen.

Voor ZZP’ers

In tegenstelling tot grote(re) organisaties werken ZZP’ers natuurlijk alleen. Maar ook voor jou als ZZP’er kan het heel waardevol om je visie expliciet te maken. Kijk maar naar het voorbeeld dat ik hierboven beschreef. Ookal werk ik in mijn eentje, door goed na te denken over mijn eigen standpunt kan ik alle keuzes die ik maak m.b.t. mijn online aanwezigheid goed onderbouwen. Ook voor een ZZP’er wordt het door die visie makkelijker om logische, op elkaar aansluitende keuzes te maken.

Zelf aan de slag? Ik kan je helpen tijdens een sparsessie of ik kan het proces van je organisatie faciliteren. Lees hier meer.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Zo heb je handig alle nieuwste blogs in één overzicht en lees je extra info die verder nergens te lezen is!

0 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: