De dag erna. Lesgeven na een crisis of traumatische gebeurtenis.

KayleeRosalina

In Backstage Posted

Leestijd: 2 minuten

[wcm_content_restricted]

Deze week was de aanval op Capitol Hill. Een gebeurtenis die voor sommigen ver weg lijkt, maar tegelijkertijd enorm dichtbij is. Extreem-rechtse groepen en volgers van conspiracy theories volgden Trump’s woorden op om koers te zetten naar het Capitool. Het was een poging om te voorkomen dat Biden (volgens hen onterecht) tot president verkozen zou worden.

Wat in Amerika speelt lijkt soms een ver van mijn bed show. Maar ook hier in Nederland doen zich gebeurtenissen voor die het hele land kunnen raken. Denk bijvoorbeeld aan het neerstorten van de MH17. Nieuws uit andere landen raakt ons ook vaak. Zo gaven in oktober de onderwijsministers scholen de opdracht om stil te staan bij de onthoofding van de franse docent Samuel Paty.

De dag erna

En dat is eigenlijk best een dingetje he. Dat onderwijsministers vragen aan scholen en docenten om de volgende dag stil te staan bij de gebeurtenis. Aan de ene kant: ja. Dat is belangrijk. School is een plek waar je wordt ‘voorbereid’ op deelname aan (vind ik altijd zo’n gekke uitspraak, want je bent al onderdeel van) de maatschappij. Dat betekent dat je op school ook geholpen moet worden om betekenis te geven aan die gebeurtenissen. Maar tegelijkertijd vraagt dat om hele specifieke pedagogische vaardigheden. Want een goede reactie vraagt om sterke multiculturele didactische vaardigheden (waar we in docentenopleidingen te weinig bij stil staan) en contextgerelateerde inhoudelijke kennis (wat we vaak overlaten aan de docenten burgerschap).

Op lesgeven na zo’n gebeurtenis moet je voorbereid zijn. Het is net als EHBO, je leert het niet pas op het moment dat het zich voordoet. Dan is het namelijk al te laat. Dus je kunt het beste nu al oefenen met het creëren van de veilige situatie die je nodig hebt na zo’n crisis.

Een verzameling resources

Door de bestorming van Capitol Hill werden er een hoop resources gedeeld door Amerikaanse onderwijzes en anti-racisme activisten. Ik deel hier de resources die ik tegenkwam en waardevol vond, zodat we er samen van kunnen leren.

0 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: