Onderwijskundig

Naar het proces van leren zijn eindeloos veel onderzoeken gedaan. In ‘Op de Schouders van Reuzen’ delen Kirschner, Claessens en Raaijmakers de belangrijkste inzichten tot nu toe. Dat doen ze in vijf delen:

  • – onze hersenen en het leren
  • – wat leerlingen doet leren
  • – hoe de sociale (leer)omgeving het leren beïnvloedt
  • – welke leeractiviteiten leren ondersteunen
  • – hoe de leerkracht leren kan ondersteunen

 

Lees meer

Ik verklap het alvast: nee, jongens zijn niet slimmer dan meisjes. Zo zijn er nog een hele hoop andere mythes die we geloven, waarvan de wetenschap al weet dat ze niet waar zijn.

 

“Dit boek neemt clichés over onderwijs en leren onder de loep, en laat er de meest recente wetenschappelijk onderbouwde inzichten op los. Zo sneuvelen onder andere de onterecht hoog ingeschatte leerstijlen, blijken herinneringen nooit waterdicht te zijn en wordt het voor eens en altijd duidelijk dat jongens echt niet beter zijn in wiskunde.”

 

Lees meer

Dit is één van de eerste onderwijskundige boeken die ik aanschafte voor de opleiding Onderwijskunde. Ik pak hem er nog steeds wel eens bij. Dit praktische boek is je go-to als je zelf een goed leermiddel wil ontwikkelen.

 

Lees meer
Leren in organisaties

Dit is veruit één van mijn meest favoriete boeken over organisaties. Het boek is niet alleen prachtig qua vormgeving – wauw, die foto’s. Je gaat door The Corporate Tribe ook daadwerkelijk anders kijken naar je omgeving. Je leert op een nieuwe, antropologische manier, kijken naar de dingen die je tot nu toe vanzelfsprekend vond.

 

Lees meer

Cultuur. Het is zo’n essentieel onderdeel van leren, maar wordt nog vaak vergeten. Wanneer je in een internationale omgeving werkt met medewerkers uit verschillende culturen, is het belangrijk om je daar bewust van te zijn.

 

In dit boek leer je de communicatiestijlen kennen van verschillende landen. Dit doet Meyer aan de hand van leuke, grappige, pijnlijke anekdotes en een model als framework.

 

Lees meer

Hoe kun je het leren op school goed combineren met leren op de werkplek? ‘In ‘Tussen opleiding en beroepspraktijk’ wordt aan de hand van een theoretisch kader over boundary crossing en vele praktijkvoorbeelden beschreven hoe het leerpotentieel op de grens tussen opleiding en de beroepspraktijk, tussen professionaliseringstrajecten en leren op het werk, kan worden aangeboord.’

 

Lees meer
Ondernemen

Geschreven voor startups, maar een skill die waardevol is voor iedereen. De technieken worden bijvoorbeeld ook gebruikt bij het maken van TED talks. Het boek leert je de belangrijkste onderdelen van een pitch. En geeft je praktische opdrachten aan de hand waarvan je een eigen ijzersterke pitch ontwikkelt.

 

Het is gerschreven met een focus op startups. Maar met een beetje creativiteit is het prima te vertalen naar je eigen onderneming.

 

Lees meer

Wie wil dat nou niet? Een winstgevend bedrijf? Profit first is de methode die me een aantal strategieën heeft geleerd om meer winst te genereren met mijn bedrijf. Dat gebeurt deels door de boekhouding anders aan te pakken. Tegelijkertijd ben ik door het lezen van dit  boek anders gaan kijken naar mijn eigen bedrijf. Met als gevolg dat ik het roer om heb gegooid.

 

 

Lees meer

Ik kan niet anders dan je vertellen dat dit boek een eye opener is. Door dit boek leerde ik de beperkende overtuigingen kennen die ik zelf heb met betrekking tot geld. Volgens mij hebben we bijna allemaal onze eigen beperkende overtuigingen over geld. Voor ondernemers is het extra belangrijk om hiermee aan de slag te gaan, want ze kunnen zomaar een grote invloed hebben op je inkomsten. Dit boek vind ik echt een aanrader als je er klaar voor bent om jezelf in de spiegel te kijken en aan het werk te gaan.

 

 

Lees meer
Alle andere inspirerende onderwerpen

The Theory of Creativity

Ik zag Duncan Wardle op het jaarcongres van Develhub in 2019. Als voormalig Head of Innovation and Creativity bij Disney deelde hij een hele hoop belangrijke en waardevollge lessen met ons over innovatie en ideation.

Ten Meters of Thinking

Paul Hughes, storyteller vermoedelijk sinds zijn eerste zin. Ik zag Paul voor de eerste keer toen hij een Masterclass gaf bij mij op het werk, bij de Nederlandse School. Ik ben er nog steeds onder de indruk van. Bekijk zijn Ten Meters of Thinking en je begrijpt meteen waarom.

The Most Dangerous Writing App

Even van een hele andere orde: dit is een geweldige ‘app’. Van schrijven word ik ongelooflijk blij. Maar af en toe heb ook ik een flinke writers block. Deze website helpt me dan om daar overheen te komen. Het werkt zo: je stelt de tijd in dat je wilt schrijven en begint met schrijven in de webapplicatie. Maar, op het moment dat je te lang stopt, wordt de tekst rood en wazig. Ben je te lang gestopt? Helaas, weg tekst! Zo word je gedwongen om meters te blijven maken. Ik vind het super fijn. Durf jij het ook aan?

%d bloggers liken dit: