Mijn 7 redenen om naar TEDx AmsterdamED 2018 te gaan

Categorieën Events

Het is dinsdagavond 20.00 uur en ik bereid me voor op een drukke dag in Amsterdam. Want morgen ga ik naar TEDx AmsterdamED. Oftewel: een onafhankelijk TED-achtig evenement in Amsterdam over het onderwijs (TEDx AmsterdamEducation is gewoon wat te lang).

Ik ging al eens eerder. In 2016, toen het thema “Born to learn” was. Een mooie ervaring was dat. Ik was voornamelijk onder de indruk van de details waarmee het evenement was opgezet. Het was niet gewoon een conferentie; het was echt een experience. De organisatoren wisten de magie van het theater te vertalen naar een inhoudelijk programma. En ik houd van show.

Dutch DNA: Future Proof

Dit jaar is het thema ‘Dutch DNA: Future Proof’. Het programma is opgedeeld in drie subthema’s: (1) Dutch DNA and Education, (2) New perspectives on education en (3) Innovation in practice. Zoals je ziet is het progamma – misschien ietwat ironisch – in het Engels.

Mijn 7 redenen om naar TEDx AmsterdamED te gaan

Jaarlijks zijn er talloze evenementen, bijeenkomsten, worksops, trainingen, conferenties, congressen, e.d. met het onderwijs als onderwerp. De keuze is eindeloos. Maar, ik kies er bewust voor om naar dit event te gaan. En daar heb ik de volgende zeven redenen voor.

1) Ontwikkelingen in mijn vakgebied bij houden

Ik ben van mening dat iedere professional zichzelf regelmatig moet onderdompelen in de ontwikkelingen binnen zijn of haar vakgebied. Er is geen één vakgebied waarin je na je studie helemaal klaar bent met ontwikkelen. De maatschappij ontwikkelt zich door, net als wet- en regelgeving, technologie, en noem maar op. Op dit event hoop ik – naast de inhoud van de TEDx talks die op het programma staan – door mijn oren te spitsen een breed beeld te krijgen van wat er allemaal speelt in het onderwijs (naast wat ik in mijn werk al tegenkom).

2) Verdiepen in onderwijsvernieuwing

Inhoudelijk ben ik met mijn werk veel bezig met onderwijsvernieuwingen. Zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven. Het thema van dit jaar sluit geweldig aan op mijn werk: er wordt gesproken over Nederlands onderwijs en onderwijsvernieuwing.

3) Inspiratie opdoen voor werkvormen

Wat ik de vorige keer zo tof vond waren de verschillende werkvormen die gebruikt werden om interactie te creëren in een grote groep. Of het deze keer weer zo zal zijn, kan ik natuurlijk pas achteraf vertellen. Maar ik hoop dat ik weer inspiratie op kan doen voor het creëren van interactie met een groot publiek.

4) Connecten met vakgenoten

Ik word enorm blij van het maken van nieuwe connecties met vakgenoten met vergelijkbare of aanvullende interesses. Op een evenement als dit komen vaak creatieve denkers af die niet bang zijn om grenzen op te zoeken en om te filosoferen. Dat zijn twee dingen die ik zelf ook erg graag doe. Het is altijd fijn om gelijkgestemden te vinden.

5) Persoonlijke interesses

In het specifiek ben ik erg benieuwd naar de talk van Jan Rotmans. Hij spreekt in zijn talk over ‘Next Society, Next Economy, Next Education’. Mijn interesses gaan, zoals hierboven al beschreven, verder dan alleen onderwijsinhoudelijk. Als ondernemer ben ik ook graag – en veel – bezig met onze economie. Ik ben benieuwd naar hoe Rotmans deze onderwerpen bij elkaar brengt.

6) Sociale prijzen

De voorgaande redenen waren vooral inhoudelijk natuurlijk. Maar, ja. Dit is voor mij ook een belangrijke reden. De prijzen van een hoop conferenties en evenementen zijn ontiegelijk hoog. Prima te betalen voor een MKB, school of groot bedrijf. Onbetaalbaar voor een ZZP’er. TEDx AmsterdamED heeft betaalbare prijzen, die ook ik als ZZP’er gewoon kan betalen. Én wat ik enorm tof vind is dat je ook een ‘Generosity ticket’ kan kopen: één voor jezelf en één voor iemand (je weet niet wie) die een kaartje zelf eigenlijk niet kan betalen. Dit initiatief zorgt voor een grotere gelijkheid in het vak. Want ja, knowledge is power. Maar als je geen geld hebt om toegang te krijgen tot de kennis, heb je per direct dus al een achterstand.  Dus bedankt organisatoren van TEDx AmsterdamED, voor het bijdragen aan meer gelijkheid.

7) Genieten en ontspannen

last but not least: ik ga ook om te ontspannen. Het hele jaar werk ik natuurlijk hard aan mijn bedrijf, aan mijn projecten en ook nog in mijn baan in loondienst. Een dag als dit is voor mij niet alleen werk, maar ook ontspanning. Want ja, ik houd van shows. En dat is deze dag ook.

Volg mijn live blog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *