Setup Menus in Admin Panel

Workshops, trainingen, masterclasses, etc.: dit zijn de verschillen

De verschillende termen vliegen je soms om de oren: workshops, trainingen, cursussen, masterclasses. Vaak is het onduidelijk wat nou precies het verschil is, met als gevolg dat je soms een compleet andere leerervaring krijgt dan je van tevoren verwacht had. In veel gevallen worden de termen namelijk door elkaar gebruikt of worden zelfs de ‘verkeerde’ termen gebruikt.

De verzameltermen die ik graag voor al deze verschillende vormen gebruik zijn leermiddel, leervorm, onderwijsvorm of leerervaring. Een leermiddel kan elk middel zijn waarvan je iets leert. Dat kan dus ook een cursusboek zijn. Voor deze blog richt ik me eigenlijk mee rop de leerervaringen. De momenten waarop je iets leert van een ander in een min of meer formele vorm.

In deze blog vertel ik je:

 • welke termen er allemaal worden gebruikt
 • wat de term betekent

Zodat wanneer je jouw eigen leermiddel ontwikkelt, je goed aan je (potentiële klanten) kunt vertellen wat ze mogen verwachten.

Workshop

De workshop is één van mijn favoriete onderwijsvormen. Bij een goede workshop komt namelijk een hoop positieve energie vrij. In de regel is een workshop een korte éénmalige leerervaring. De deelnemers maken tijdens de workshop kennis met een voor hen nieuw onderwerp of onderdeel van een onderwerp. Ze leren dus iets nieuws en gaan daar direct (inter)actief mee aan de slag. Oefenen en toepassen is een belangrijk onderdeel van elke workshop. In de workshop ligt de nadruk dus op de deelnemers zelf. Zij gaan aan de slag aan de hand van praktische opdrachten. Tijdens de workshop doen deelnemers vaak nieuwe ideeën op waar ze vervolgens (zelfstandig) mee aan de slag kunnen.

Kenmerken:

 • Kortdurend (maximaal een dagdeel)
 • (inter)Actief
 • Verdiepend op een bepaald onderwerp
 • Praktijkgericht
 • Eenmalig

Training

Trainen betekent letterlijk het oefenen van een bepaalde vaardigheid zodat je er steeds beter in wordt. Dat betekent dus dat een training draait om het verbeteren van bepaalde vaardigheden: doen. Omdat het tijd kost om beter te worden in een vaardigheid, duurt een training langer dan een workshop. De training beslaat vaak meerdere dagen.

Het kan zeker zo zijn dat er in een training theorie behandeld wordt. Om sommige vaardigheden goed uit te voeren heb je namelijk kennis nodig. Maar de nadruk van een training ligt op de vaardigheden en het oefenen van de skills, zodat de vaardigheden geautomatiseerd kunnen worden.

Kenmerken:

 • Meerdere dagen of dagdelen
 • Toepassingsgericht
 • Een beetje theorie aangevuld met veel oefening
 • Gericht op het automatiseren van vaardigheden

Cursus

De cursus is één van mijn favoriete onderwijsvormen. In de cursus leer je namelijk meer over een bepaald onderwerp en ga je zowel met de theorie als de praktijk aan de slag. Er is dus een mooie balans tussen de onderliggende theorie en het toepassen in de praktijk. Uiteraard heb je voldoende tijd nodig om beide te behandelen. Daarom duurt een cursus vaak een aantal weken. In de tussentijd ga je ook nog zelfstandig aan aan de gang met de lesstof.

Kenmerken:

 • Korte lesperiode van meerdere weken
 • Behandeling van één onderwerp of thema
 • Combinatie van theorie en praktijk

Lezing

Het woord lezing is uiteraard afgeleid van het woord lezen. Vroeger werd er in een lezing letterlijk een bestaande tekst voorgelezen. Ondertussen wordt het woord lezing ook gebruikt om een presentatie aan te duiden. Dan wordt er wellicht niet letterlijk meer voorgelezen (gelukkig). Maar het is wel een vooraf bedacht verhaal dat wordt gepresenteerd. Het zou kunnen dat het publiek af en toe wat vragen mag of kan stellen, maar in principe is er bij een lezing vooral sprake van éénrichtingsverkeer.

Is een lezing eigenlijk erg? Nee, dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Zo kun je TED videos ook zien als een moderne vorm van een lezing. De verhalen zijn immers tot in de puntjes uitgedacht en voorbereid.

Kenmerken:

 • Eénrichtingsverkeer
 • Vooraf bedacht en uitgeschreven verhaal
 • Situatie waarin de expert informatie geeft aan het publiek

Opleiding

Een opleiding is een onderwijsprogramma met als doel de deelnemer op te leiden tot een bepaald beroep. Soms is het beroep heel duidelijk: bijvoorbeeld kapper, docent of advocaat. Maar bij sommige opleidingen kun je ook na het behalen van je diploma nog verschillende beroepen uitvoeren. Het belangrijkste kenmerk van een opleiding is dat je een combinatie van kennis en vaardigheden leert die je voorbereiden op deelname op de arbeidsmarkt in een bepaalde richting.

Kenmerken:

 • Langlopend; tot een aantal jaar
 • Bestaat uit meerdere vakken of cursussen
 • Wordt afgerond met een diploma of certificaat

Masterclass

De masterclass! Lekkere term toch? Een masterclass is eigenlijk een soort workshop of les voor experts. Deze wordt gegeven door een specialist, een expert en een toonaangevend persoon in het vakgebied. De deelnemers zijn ook professionals in het vakgebied; oftewel masters. Het niveau is hoog en de persoon die de masterclass geeft heeft zijn of haar sporen in het vak lang en breed verdiend.

Kenmerken:

 • Een les die door een prominente expert wordt gegeven
 • Een les die wordt gevolgd door professionals in het vakgebied
 • Een korte workshop of les

Seminar

Het seminar is een grote bijeenkomst met verschillende workshops of lezingen, verspreid over één of meerdere dagen. Het doel van het seminar is het ophalen van nieuwe kennis bij andere professionals. Vaak zijn de professionals die kennis delen dus ook zelf kennis aan het ophalen bij de andere workshops.

Kenmerken:

 • Een verzameling van workshops en lezingen
 • Over brede onderwerpen
 • Verspreid over één of meerdere dagen
 • Als doel het verspreiden en ophalen van nieuwe kennis

Webinar

Hoewel het woord webinar doet denken aan een seminar, is het in de kern een andere onderwijsvorm. Waar een seminar een grote bijeenkomst is met meerdere verschillende workshops of lezingen over een breed onderwerp, is een webinar vaak juist één online lezing over één specifiek onderwerp. Een webinar kan éénrichtingsverkeer zijn, maar de software maakt het ook mogelijk om interactie te creëren.

Kenmerken:

 • Online
 • Kortdurend
 • Over één onderwerp

E-learning

E-learning is de term die omschrijft dat het leren online plaatsvindt. Dat kan in allerlei verschillende vormen en maten. In de meeste gevallen wordt er een lesprogramma bedoelt dat online te volgen is in een online leeromgeving. Daarin staat dan informatie in de vorm van bijvoorbeeld video’s of tekst, vaak aangevuld met verwerkingsopdrachten. In de meeste gevallen is interactie tussen de trainer en deelnemer of deelnemers onderling mogelijk in de online leeromgeving.

Kenmerken:

 • Online
 • In een online leeromgeving
 • Mogelijkheid voor interactie met trainer en/of andere deelnemers

Blended learning

Heb je wel eens in een cursus gezeten waarbij je op locatie les kreeg én gebruik kon maken van een online leeromgeving? Dan heb je al kennis gemaakt met een blended learning vorm. Blended learning houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van twee vormen van instructie: online en offline. Zo kijk je bijvoorbeeld vooraf aan de bijeenkomst een instructievideo en pas je tijdens de bijeenkomst de nieuwe vaardigheden toe.

Kenmerken:

 • Combinatie van online – offline / face-to-face – op afstand

Bonus: Instagramcursus

Een nieuwe term! In 2018 (als mijn research klopt) kwamen we de eerste Instagramcursus (ook wel instacursus) tegen. Het bijzondere aan deze vorm is dat we zelfs een specifieke grondlegger kunnen aanwijzen: Charlotte van ‘t Wout. Ondertussen maakt de Instacursus een opmars en komen er steeds meer.

In de kern werkt het zo: je koopt een kaartje bij de ondernemer die een cursus geeft. Daarna krijg je toegang tot zijn of haar privé instagramaccount. Alleen mensen met een kaartje kunnen daar bij. Gedurende een bepaalde tijdsperiode krijg je dagelijks een update met korte video’s en posts. Dit kan aangevuld worden met e-books, testjes, etc.

Meer weten over de Instacursus? Abonneer je op dit blog. Binnenkort post ik namelijk een onderwijskundige analyse van de Instacursus waarin ik kijk wat de voor- en nadelen zijn en in welke situaties een Instacursus een goede oplossing is voor je leerprobleem.

0 responses on "Workshops, trainingen, masterclasses, etc.: dit zijn de verschillen"

Leave a Message

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

top
Template Design © VibeThemes. All rights reserved.
X
%d bloggers liken dit: